Kotisatama Myllysaari

LPS:n kotisatama Myllysaari sijaitsee Lahden Jalkarannassa. Seuramme omistaa saaren ja  rakennukset. Myllysaareen on kulkuyhteys siltoja pitkin jalkaisin.

Kesäravintola Myllysaaren logo

Kesäravintola Myllysaaren Kommodori

Paviljongissa toimii Kesäravintola Myllysaaren Kommodori. Ravintolatoimintaa hoitaa Kaapinlähteen Kievarin yrittäjät. Ravintola on kesällä avoinna joka päivä.

Puhelintiedustelut / tilavaraukset: puh. 044 241 4082. Ravintola vuokraa myös saunatiloja.

Myllysaaren historia

Panimomestari Ernst Mattson osti Vähä- eli Myllysaaren Jalkarannan talollisilta vuonna 1905 perustettavan purjehdusseuran tarpeita silmällä pitäen ja myi sen vuonna 1910 LPS:lle. Paviljongin rakentamisesta päätettiin syksyllä 1909. Rakennustyöt aloitettiin 20.11.1909. Pitäjän arvovaltaiset herrat lahjoittivat rakennustarpeet ja rakentaminen eteni rivakasti ja paviljonki valmistui jo huhtikuussa 1910. Ensimmäinen lipunnostotilaisuus pidettiin 22.5.1910 ja varsinainen vihkiäisjuhla 15.7.1910.

Rakennustöiden yhteydessä saaressa ollut kiviröykkiö paljastui rautakautiseksi haudaksi. Sieltä löytyi mm. keihään osia ja kaksiteräisen miekan katkelma, joita säilytetään Kansallismuseossa. Saari on luokiteltu kiinteäksi muinaisjäännökseksi. Paviljonkirakennus kuuluu kaupungin suojeluluetteloon.

Paviljongin on suunnitellut arkkitehti Uno Alanco. Rakennus edustaa myöhäisjugendia, mutta siinä on vaikutteita myös uusklassismista.